På denna sida:
Det är långt ifrån alla orkidéer som behöver ha genomskinliga krukor istället för ogenomskinliga, men för många av de allra vanligaste orkidéerna i handeln – till exempel epifyterna i släktet Phalaenopsis – rekommenderas genomskinliga krukor om man vill odla dem i krukor. Detta just eftersom de är epifyter. I naturen växer Phalaenopsis-orkidéer inte nere på marken med rötterna i jorden, utan uppe i träden där de sätter sig fast på stammar och grenar. Vad har det här att göra med genomskinliga krukor kanske du undrar? Phalaenopsis-orkidéer, liksom många andra epifyter, bildar flera typer av rötter, och en av dessa typer kan utföra fotosyntesis precis som de gröna bladen. Därför är det dumt att stänga in dem i en ogenomskinlig kruka där de inte får tillräckligt med solljus för att fotosyntes ska kunna ske.
En annan anledning till att genomskinliga krukor rekommenderas för många av de orkidéer som är epifyter är att epifyter är känsliga när det kommer till att vara planterade i en kruka. I naturen växer de ju inte så, och de har därför inte några starka inbyggda försvasmekanismer mot övervattning, ett växtsubstrat som förblir blött för länge, problem med ruttnande växtsubstrat, och liknande. Därför gäller att hålla koll på dem – både vad gäller vattningen och hur substratet mår, och det blir enklare i en genomskinlig kruka.
Det vanligaste materialet för genomskinliga orkidékrukor är plast, men glas förekommer också.
En vanlig blomkruka av lera är mer komplicerad att använda. Dels är den inte genomskinlig, dels binder den fukt och gör det knepigare att reglera fuktigheten.
Att veta när man ska vattna sin orkidé blir enklare med en genomskinlig kruka. Att vattna en orkidé efter ett strikt schema, till exempel var 15:e dag, är inte optimalt. Det är så mycket som kan påverka situationen att man istället bör lära sig att se på orkidén om den behöver vatten nu eller ej.
För de flesta orkidéer, särskilt i gruppen epifyter, är det viktigt att rötterna får torka upp ordentligt mellan varje vattning. Vattnar man för ofta, eller har ett substrat som inte torkar ut snabbt nog, kan det leda till föruttnelse.
Med en genomskinlig kruka blir det enklare att upptäcka problem på ett tidigt stadium. Man kan enklare se om substratet ser konstigt ut längre ned i krukan eller om rötterna har symptom. Röta vill man till exempel gärna hitta innan det gått så långt att rötter och hela bladrosetter börjar lossna lätt.
En orkidé i en glasvas kan bli ett snyggt blickfång, och en lite högre vas ger också plantan visst skydd utan att den hamnar i mörker.
Om glasvasen inte har något dräneringshål i botten måste man ta hänsyn till det. Man kan till exempel använda sig av en innerkruka i plast och se till att den står på ett rejält lager av något som leder bort vattnet från innerkrukan, till exempel småstenar. En stund efter vattningen, kontrollera om något vatten behöver tas bort.