Orkidénäring: Hur man göder orkidéer

På denna sida:

Alla växter behöver näring och om en växt inte får tillräckligt med näring, och rätt balans mellan näringsämnena, kan det göra att den växer sämre, blommar mindre och blir känsligare.

Det är vanligast att man gödslar orkidéer genom att gödselvatten. Man köper särskild orkidénäring och blandar det i vattnet, i enlighet med tillverkarens rekommendationer. Orkidénäring avsedd att blandas i vatten går att köpa både som pulver och i flytande form.

Förutom gödselvatten finns vissa alternativa metoder tillgängliga, bland annat näringssprej för orkidéer och näringspinnar för orkidéer.

Det finns tusenstals arter och sorter av orkidéer så en bra början är att försöka hitta mer information om den kultivar, art eller släkte man håller. Om man till exempel inser att det rör sig om en epifyt vars vilda släktingar växer på trädgrenar i en fuktig molnskog kan de ge flera ledtrådar till hur den här orkidén kan gödas på bästa sätt. När det gäller det populära släktet Phalaenopsis (Brudorkidéer) brukar de till exempel må bra av att vattnas med svag näringslösning vid varje vattning istället för att man ger en mer koncentrerad dos någon gång ibland. De gillar också näringspinnar eftersom de släpper ifrån sig näring långsamt och kontinuerligt, och näringssprej så länge den är svag. Brudorkidéer är också kända för att gilla gödning som innehåller en hög andel kväve.

Cattleya maxima

När ska jag börja gödsla min orkidé?

Växtsubstratet orkidéjord brukar bara vara mycket lätt gödslat hos tillverkaren, så efter omplantering av en orkidé i ny orkidéjord bör man i normalfallet börja gödsla igen redan efter 3-4 veckor. Detta innebär också att när du köper en orkidé i handeln kan du börja gödsla den direkt, såvida du inte vet att den planterades om för mindre än fyra veckor sedan.

Kan jag använda vanlig blomsternäring till mina orkidéer?

För de flesta orkidéer är det en dålig idé att gödsla med vanlig blomsternäring. Att använda vanlig blomsternäring brukar inte fungera bra och ökar risken för att man ska skada orkidén med en överdos av näring eller överdos av något visst näringsämne.

En av flera anledningar till att man inte använder vanlig blomsternäring till orkidéer är att risken är att produkten innehåller alldeles för mycket ammonium, som kommer att anrikas i orkidéjorden och så småningom börja skada orkidén.

Näringssprej för orkidéer (orkidémist)

Orkidéer som är epifyter, det vill säga vars naturliga växtsätt är att sitta fast på andra växter, fungerar inte på samma vis som plantor vars naturliga växtsätt är att växa på marken och ha rötter ned i jorden. De växer inte i någon djup jord och är därför inte anpassade för att suga näring ur jorden på det vis som till exempel ett äppelträd är. I naturen absorberar dessa orkidéer näring som råkar hamna på dem, till exempel för att det rinner ned näringsämnen från högre upp i trädet under regniga eller mycket dimmiga dagar. För att efterlikna detta förerar vissa orkidéodlare att använda sig av näringssprej istället för att vattna med näringslösning. Man sprejar en del av näringssprejen på orkidéjorden, men ser till att det också kommer en del sprej på blad och synliga rötter.

Näringspinnar för orkidéer

En annan metod som fungerar för att ge orkidéer näring är att köpa särskilt näringspinnar för orkidéer. Man sätter ned en pinne i krukan och så kan orkidén gradvis absorbera näringsnämnen från den. Som alltid gäller det att läsa både innehållsförteckningen och tillverkarens instruktioner, så att man vet vad som gäller. Olika näringspinnar har olika innehåll och ska bytas med olika intervall.

Vintervila under de mörkaste månaderna

I Sverige är det vanligt att orkidéer går in i en slags viloperiod under de mörkaste månaderna och då man behöva matcha detta genom att dra ned på eller helt upphöra med gödslingen. Det finns orkidéer som mår bäst av att inte gödas alls från november till slutet av februari. Andra vill ha gödning även under denna period, men bara en gång i månaden och bara 50% av den mängd näring de får per månad under mars – oktober.